jadlospis090924
Wykaz produktów które mogą wywoływać nietolerancję pokarmową lub reakcje alergiczne:
- zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe a także ich produkty pochodne,
- skorupiaki i produkty pochodne
- jaja i produkty pochodne
- ryby i produkty pochodne
- orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
- soja i produkty pochodne
- mleko (łącznie z laktozą) i produkty pochodne
- orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacje, makadamia a także produkty pochodne
- seler i produkty pochodne
- gorczyca i produkty pochodne
- nasiona sezamu i produkty pochodne
- dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na SO, dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcją producenta.
- łubin i produkty pochodne
- mięczaki i produkty pochodne