Jadłospis

 
jadlospis180324
 

Wykaz produktów które mogą wywoływać nietolerancję pokarmową lub reakcje alergiczne:

  1. zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe a także ich produkty pochodne,
  2. skorupiaki i produkty pochodne
  3. jaja i produkty pochodne
  4. ryby i produkty pochodne
  5. orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. soja i produkty pochodne
  7. mleko (łącznie z laktozą) i produkty pochodne
  8. orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacje, makadamia a także produkty pochodne
  9. seler i produkty pochodne
  10. gorczyca i produkty pochodne
  11. nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na SO, dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcją producenta.
  13. łubin i produkty pochodne
  14. mięczaki i produkty pochodne