JADŁOSPIS (18.10.21-22.10.21)
(Zgodny z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dn. 26.07.2016 r. )

 

DATA

ŚNIADANIE godz. 8.30

OBIAD godz. 12.30

PODWIECZOREK

godz. 14.00

 

18.10.21

poniedziałek

Bawarka(7), chleb wieloziarnisty(1) z masłem (7) , parówka

drobiowa,
pomidor malinowy,

dodatek:
marchewka w słupkach

Zupa: krupnik (1,9), II danie: łazanki ze słodka kapustą,(1) kompot
porzeczkowy

 

serek
,,Danone’’
(7),
gruszka

 

19.10.21

wtorek

Płatki kukurydziane(1) na mleku(7),

chleb baltonowski(1) z masłem(7), serek kanapkowy(7), talerz

warzyw (pomidor, papryka
czerwona, kiełki brokuła)

dodatek:
suszona żurawina

Zupa: ogórkowa (7,9) II danie: ziemniaki,
kotlet pożarski
(1,3), sałata ze śmietaną(7), kompot truskawkowy

 

chałka(1) z masłem(7), śliwki

20.10.21

środa

J adłospis na

ż yczenie dzieci- przy współpracy z grupą I

 

Kakao(1)
na
mleku
(7), chleb pszenno- żytni

,,Saski’’ (1)

z masłem(7)
i
dżemem truskawkowym, dodatek: banan

Zupa: jarzynowa(7,9) II danie: pierogi leniwe(1,3),

surówka: marchewka z jabłkiem,

kompot śliwkowy

 

W yrób własny: koktajl brzoskwiniowy  (na
bazie jogurtu naturalnego)
(7)

 

21.10.21

czwartek

Kawa Inka na mleku(7) kanapka S   am wybieram, w   ykonuje i zjadam” chleb
baltonowski
(1), masło(7), szynka z piersi kurczaka, ser żółty Salami(7), ogórek zielony, szczypiorek

dodatek: prażone pestki

dyni

Zupa:
barszcz biały
(1,7,9) II danie: kasza bulgur(1), pulpet drobiowy(1,3), fasolka szparagowa
gotowana na parze, kompot wieloowocowy

 

arbuz, wafelek ryżowy w czekoladzie(1)

 

22.10.21

piątek

Kawa Inka na mleku(7), chleb pszenno- żytni

,,Krajan’’(1) z masłem(7), pasta z jajka(3), papryka czerwona,

dodatek: jabłko

Zupa: grochowa(1,9)

II danie: krokiet rybno- ziemniaczany(1,3,4), surówka
z kiszonej kapusty, kompot wiśniowy

 

W yrób własny: budyń waniliowy (gotowany na mleku)(7)

z musem owocowym

 

Napoje są podawane na życzenie dziecka
w ciągu całego dnia

Wykaz produktów które mogą wywoływać nietolerancję pokarmową lub reakcje alergiczne:

  1. zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe a także ich produkty pochodne,
  2. skorupiaki i produkty pochodne
  3. jaja i produkty pochodne
  4. ryby i produkty pochodne
  5. orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. soja i produkty pochodne
  7. mleko (łącznie z laktozą) i produkty pochodne
  8. orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacje, makadamia a także produkty pochodne
  9. seler i produkty pochodne
  10. gorczyca i produkty pochodne
  11. nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na SO, dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcją producenta.
  13. łubin i produkty pochodne
  14. mięczaki i produkty pochodne